celicne ili aluminijumske felne

Čelične ili aluminijumske felne?

Jedna od najčešćih dilema prilikom kupovine felni jeste da li kupiti aluminijumske ili čelične felne? U ovom tekstu ćemo ukratko sumirati neke od prednosti i nedostataka jednih i drugih i pokušati da vam pomognemo da donesete pravu odluku kada je ovaj izbor u pitanju.

Čelične felne nalaze svoju primenu još od početka 20. veka, kada su i počele da se proizvode, pa sve do današnjih dana. Međutim, u poslednje dve decenije prošlog veka aluminijumske felne su preuzele primat od čeličnih. Aluminijumske felne su značajno lakše i imaju veću čvrstoću od čeličnih zbog čega imaju i bolje performanse. Pored toga znatno su atraktivnije od čeličnih po pitanju dizajna i danas je teško zamisliti bilo koji automobil najviše klase bez aluminijumskih felni. S druge strane čelične felne su ekonomičnije, mogu podneti velika naprezanja i lakše su za održavanje.

Gustav Borbet je osnovao kompaniju “Borbet” kao livnicu mesinga davne 1881 godine  u Nemačkom gradu Altena. Godine 1962. ova kompanija počinje da se bavi, između ostalog, i proizvodnjom aluminijumskih felni i ubrzo postaje lider u regionu. Danas je ova kompanija jedan od najvećih proizvođača felni na svetu sa predstavništvima na nekoliko kontinenata.

“Alcar” grupa se bavi proizvodnjom čeličnih i aluminijumskih felni. Među prvima su krenuli da proizvode tzv. “hibridne felne” koje predstavljaju simbiozu kvaliteta čeličnih felni i dizajna aluminijumskih. Ova kompanija ima više svojih predstavništava i distributivnih centara u Nemačkoj, a sedište se nalazi u Austrijskom gradu Hirtenberg. U okviru Alcar grupe posluju i brendovi AEZ Wheels, DOTZ, Enzo i Dezent.

 

Glavni nedostatak čeličnih felni jeste veća težina i umanjene performanse u odnosu na aluminijumske felne. Vozilo koje ima čelične felne sporije ubrzava i sporije se zaustavlja, mada su se ove razlike u današnje vreme pokazale kao gotovo zanemarljive. Takođe, aluminijumske felne su odnele prednost i u raspoloživosti dizajna kao i u estetskim karakteristikama, jer svaki automobil, bez obzira kojoj klasi pripada, mnogo lepše izgleda sa aluminijumskim felnama.

Iako su znatno atraktivnije od čeličnih, aluminijumske felne imaju i svoje mane i upravo je zimski period taj kada ove mane najviše dolaze do izražaja. Na niskim temperaturama aluminijum postaje krt pa bi čak i prelazak preko ivičnjaka mogao da ošteti felnu. Takođe, so i rupe na putevima mogu da naprave vidljive posledice. Naravno, nedostatak aluminijumskih felni je i njihova cena koja je znatno veća u odnosu na čelične.

Bez obzira na vrstu deformiteta, vršimo popravke čeličnih i aluminijumskih felni svih veličina. Cena usluge se obračunava u zavinosti od oštećenja, a kreće se od 1.000 RSD pa naviše.

Takođe, vršimo i usluge restauracije/farbanja felni.

 

ZAKLJUČAK

Preporuka je da se zimi koriste jeftinije čelične felne, jer su aluminijumske podložnije oštećenjima u zimskim uslovima. Svakako da je najbolja opcija da imate dva seta točkova (jedan sa aluminijumskim felnama i letnjim gumama i jedan sa čeličnim felnama i zimskim gumama), međutim ukoliko niste u finansijskoj mogućnosti za tako nešto, onda bi u slučaju da imate aluminijumske felne trebalo da ih održavate i čistite makar jednom nedeljno. Ako ste se pak odlučili za čelične felne onda estetski nedostatak možete rešiti ugradnjom ratkapni ili kupovinom neke modernije varijante čeličnih felni.

celicne ili aluminijumske felne proizvodjaci

Za sve informacije o cenama felni možete da nas pozovete na telefone 021/ 400 300 ili da nas kontaktirate putem e-maila: [email protected]

Istovremeno nudimo i mogućnost nabavke raznih vrsta novih aluminijumskih i čeličnih felni iz inostranstva po željama kupca od marki ALUTEC, ADVANTI, BROCK, BORBET, ALCAR, COM4WHEELS, DEZENT i sl.

Neke od modela možete pogledati i u katalozima koji se nalaze na linku https://autogumesrdanov.rs/prodaja-felni/

izdvojeno iz ponude zimskih guma
Izdvajamo iz ponude zimskih guma
Prethodni tekst
saveti pred polazak na put/zimovanje
BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU – SAVETI PRED POLAZAK NA PUT / ZIMOVANJE
Sledeći tekst