Reparacija alu felni Srdanov Novi Sad

Reparacija aluminijumskih (alu) felni

Pojam aluminijumskih, ili skraćeno alu felni se vezuje za felne izlivene od legura aluminijuma. Alu felne su značajno lakše i imaju veću čvrstoću u odnosu na čelične felne i zbog toga su sve popularnije i mnogi proizvođači automobila ih montiraju kao standardnu opremu na nove modele. U današnje vreme je zaista teško zamisliti automobil iz top klase ili neki sportski model koji ne dolazi sa alu felnama. Međutim, aluminijumske felne su nešto skuplje u odnosu na čelične, a pošto su znatno lakše podložnije su i oštećenjima.

Najveću opasnost za alu felne predstavljaju ivičnjaci i rupe na putevima koji ih mogu poprilično oštetiti ukoliko ih zakačite ili udarite, ali i sitno kamenje, zimska so kao i još mnogo drugih faktora koji mogu dovesti do većih ili manjih oštećenja vaših felni.

Ukoliko dođe do krivljenja alu felne (uglavnom usled udaraca u ivičnjake ili rupe) potrebno je uraditi ispravljanje oštećene felne. Oštećena felna je opasna za vožnju jer pre svega nije u balansu, a može se desiti i da dođe do njenog pucanja pri većem opterećenju oštećenog mesta. Takođe, usled oštećenja felne često se mogu osetiti vibriracije i podrhtavanje tokom vožnje.

Ispravljanje felni Novi Sad

U slučaju da se pojave manje ogrebotine na vašim felnama (uglavnom od udaraca kamenčića) jedno od rešenja je farbanje i poliranje lica felne. Ukoliko pak dođe do većih ogrebotina ili jednostavno želite da promenite boju felni potrebno je uraditi peskiranje felni. Iako je peskiranje namenjeno za jače legure kao što su lim, metal ili čelik koje su otpornije na pesak kojim se felna tretira pod velikim pritiskom, ovaj proces se često izvodi i na alumijumskim felnama. Ljudi se uglavnom odlučuju na ovakve poteze jer će ih to koštati znatno jeftinije nego kupovina novih alu felni. Odmah nakon peskiranja je potrebno uraditi farbanje ili plastifikaciju felni kako ne bi došlo do korozije.

Ako radite sezonsku zamenu vaših pneumatika vremenom može doći do ljuštenja boje na rubu felne, a usled toga i do oštećenja same felne. Ukoliko primetite da vam guma ispušta iako nije probušena, postoji mogućnost da nije dobro “nalegla” na felnu i da je potrebno uraditi reparaciju, odnosno ispravljanje ruba (ivice) felne.

Sve pomenute usluge popravke felni možete obaviti u našem servisu, a u zavisnosti od stepena oštećenja felne procenićemo da li je potrebno uraditi samo ispravljanje (ili farbanje) felne ili kompletnu reparaciju. U zavisnosti od stepena oštećenja će biti formirana i cena reparacije, a za više informacija možete nas pozvati na 021/ 400 – 300 svakog radnog dana od 8 do 18 časova.

Nokian weatherProof
Nokian WeatherProof – izvanredna guma za sve sezone
Prethodni tekst
Saveti pred polazak na letovanje
Bezbednost u saobraćaju – saveti pred polazak na letovanje
Sledeći tekst