Goodyear saveti za bezbednu i ekonomičnu zimsku vožnju

Goodyear saveti za bezbednu i ekonomičnu zimsku vožnju

Goodyear saveti za bezbednu i ekonomičnu zimsku vožnju

Zima je period u kome mogu da nas iznenade loši vremenski uslovi. Evo nekoliko saveta Goodyear stručnjaka kako izbeći neprijatne situacije koje su često posledica loših priprema za zimsku sezonu.

Ako krenemo od pretpostavke da su tzv. zimski pneumatici u hladnim zimskim mesecima stvar vozačke kulture i odgovornosti prema sebi i drugima, onda smo došli na polaznu tačku opšte zimske bezbednosti. Evo na šta nas još podsećaju i savetuju iz prve ruke, inženjeri Goodyear-a.

 

Nikako bez zimskih pneumatika!

Odlične performanse na izuzetno niskim temperaturama, na suvim, mokrim i zaleđenim putevima koji mogu biti pokriveni snegom i snežnom bljuzgavicom – sve to je od bitne važnosti za vašu sigurnost koja je uvek najvažnija stvar kad sedate za volan. Mekša smeša gazećeg sloja zimskih pneumatika je idealna za niske zimske temperature (sve ispod +7C) jer omogućava bolje prianjanje pneumatika. Osim toga, njima se takođe lakše upravlja u vrlo različitim zimskim uslovima. Smeša gazećeg sloja letnjih pneumatika nije dovoljno elastična, a profili pneumatika nisu predviđeni da se bore sa ledom i snežnim padavinama, te oni nisu optimalni za zimske uslove vožnje.

 

Opremite svoje vozilo za zimu!

Proverite da li je vaše vozilo u besprekornom stanju. Čista unutrašnja i spoljašnja površina stakala, ispravne sijalice i vidljiva registarska tablica su takođe važni činioci.

Goodyear saveti za bezbednu i ekonomičnu zimsku vožnju

Kontrola, kontrola i još jednom kontrola!
Pre zime treba posvetiti punu pažnju delovima automobila koje najviše pogađaju zaoštreni zimski uslovi vožnje. Valja proveriti stanje akumulatora, usmerenost farova, metlice brisača i pritisak u pneumaticima. Važan je takođe nivo tečnosti za hlađenje motora i pravi rastvor tečnosti za pranje stakala. Tečnost za pranje razredite prema uputstvima proizvođača u odnosu preporučenom za temperature ispod nule. Proverite takođe da li sistem prskanja tečnosti na stakla radi bez problema. Pre nego što spoljašnje temperature postanu ekstremno niske, treba proveriti kako deluje sistem ventilacije i grejanja. Ispravan mora da bude i sistem za zagrevanje i odmrzavanje stakala.

 

Ne zaboravite da dopunite obaveznu zimsku opremu!

Pametno je zimsku opremu dopuniti pokrivačem za prednje staklo i kablovima za pokretanje motora kad je akumulator prazan. Ako krećete na duže putovanje, uvek morate imati u vidu klimatske i geografske uslove. Zimi, kad iznenada može da napada mnogo snega, lanci za sneg su apsolutno neophodni. Takođe je potrebno da pratite vremensku prognozu.

Goodyear saveti za bezbednu i ekonomičnu zimsku vožnjuPrilagodite način vožnje!
Manja vidljivost, duži put zaustavljanja i promenljivi uslovi na putu mogu biti fatalni ako ne prilagodite svoj način vožnje situaciji na putu.

Šta da se radi u ekstremnim slučajevima?
Može se desiti, zbog kvara na automobilu ili zastoja u saobraćaju, da budete izloženi mrazu. Budite na to spremni i držite na dohvat ruke u automobilu toplo ćebe, dovoljnu količinu vode i hrane, baterijsku lampu, dodatnu toplu odeću i napunjen mobilni telefon.

 

Izbegnite nezadovoljstvo zbog veće potrošnje goriva u zimskim uslovima!

U zimskom periodu, zbog specifičnih uslova vožnje, potrošnja goriva može biti znatno veća nego u ostalim periodima godine. Vrlo važan faktor pri štednji goriva je odgovarajući pritisak u pneumatiku. Ako pneumatici nisu dovoljno napumpani pri kotrljanju se mnogo više deformišu, što znači da se zbog većeg otpora troši mnogo više energije nego što je potrebno. Istraživanja su pokazala da nepravilan pritisak u pneumatiku može da poveća potrošnju goriva čak za 2,5 do 3,3 procenta!

Pravilno održavanje motora vašeg automobila može znatno da doprinese uštedi goriva.

Goodyear saveti za bezbednu i ekonomičnu zimsku vožnjuPotpuno odstranjivanje snega i leda sa automobila pre nego što krenete na put bitno smanjuje potrošnju energije za uređaje za odmrzavanje i grejanje, aerodinamički otpor vozila i njegovu težinu.

Prazan hod motora koji ponekad koristite za grejanje automobila je totalno izgubljena energija.

Ne povećavajte broj obrtaja motora prvih nekoliko kilometara da biste zagrejali motor i druge pokretne delove vašega automobila, bolje krenite odmah i ubrzavajte polako.

Sporijom vožnjom u podmuklom zimskom vremenu nećete biti samo sigurniji, već i štedljiviji.

Prtljažnik na krovu i nosači za skije povećavaju otpor vazduha, čime se povećava potrošnja goriva, zato ih treba skinuti ako nisu stvarno neophodni.

Nepravilan pritisak u (nekvalitetnim) pneumaticima pogoršava opšte performanse automobila i prianjanje pneumatika i smanjuje njihovu kilometražu, a pored toga povećava otpor kotrljanja i potrošnju goriva.

Vožnja sa neadekvatnim pneumaticima može bitno da utiče na performanse vozila. Mišljenja stručnjaka na tom području se ne razlikuju jer priznaju da su kvalitetni zimski pneumatici u zimskom periodu od bitne važnosti kako za sopstvenu sigurnost tako i za sigurnost drugih.

Zimska oprema - koliko košta bezbednost
Zimska oprema - Koliko košta bezbednost?
Prethodni tekst
Proizvodnja-auto-guma
Kako se prave i od čega se sastoje auto gume?
Sledeći tekst