Nove EU oznake na gumama od 1. maja

Nove EU oznake na gumama od 1. maja

Nove EU oznake na gumama od 1. maja

EU oznaka za gume je zvanično uvedena u novembru 2012. godine kao obavezujuća nalepnica i na njoj su ispisana neka od osnovnih svojstava guma (otpor kotrljanja, prijanjanje na kiši i nivo buke). Novom uredbom o označavanju pneumatika koju je izglasala Evropska unija, od 1. maja 2021. uvedena je nova nalepnica koja bi potrošačima trebala da pruži bolju preglednost i razumljivije oznake. Na novoj nalepnici je došlo do određenih promena u pogledu dizajna i označavanja sa kojima ćemo vas upoznati u nastavku teksta.

Cilj novih oznaka je da pomognu vozačima u poređenju različitih pneumatika i da ih usmere na izbor bezbednijih i ekološki prihvatljivijih pneumatika. Sve ovo je bitno jer je EU rešena da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte, a upravo smanjenje ugljen-dioksida u drumskom saobraćaju igra veliku ulogu u ispunjenju ovih ciljeva.

Šta je sve promenjeno na novoj EU nalepnici?

Nova EU nalepnica - izmene

  1. QR kod - skeniranjem QR koda mobilnim uređajem potrošačima je omogućen pristup evropskom registru proizvoda za energetsko označavanje (ERPEL) gde se mogu videti detaljni podaci o proizvodu, kao i početak i kraj proizvodnje skeniranog penumatika.
  2. Informacije o nazivu proizvođača, modelu i dimenzijama pneumatika.
  3. Identifikacija vrste pneumatika i kategorija kojoj pripada.
  4. Pored toga što su redizajnirane grafičke oznake koje označavaju potrošnju goriva i prijanjanje na mokrom, promenjene su i njihove klase. Oznake su sada od A do E (klase F i G su se spojile u E, a klasa E je postala D).
  5. Grafička oznaka za nivo buke je takođe redizajnirana, s tim da se sada ovaj parametar obeležava slovima od A do C umesto broja podebljanih talasa.
  6. Piktogram sa tri vrha planine i pahuljicom (3PMSF) - označava da li je pneumatik adekvatan za teške snežne uslove.
  7. Piktogram sa simbolom ledenog stalagmita (Ice Grip) - označava prijanjanje pneumatika na ledu.

Bitno je napomenuti da će se nova uredba o označavanja odnositi i na pneumatike za kamione i autobuse (kategorije C1, C2 i C3), što ranije nije bio slučaj. Takođe, ove kategorije neće imati simbol za prijanjanje na ledu.

Kako je novi sistem označavanja stupio na snagu od 1. maja 2021. smatra se da su pneumatici sa starim oznakama koji su isporučeni pre navedenog datuma i dalje usaglašeni sa propisima. Određeni prelazni period je sastavni deo svake promene, pa možemo očekivati da će pneumatici sa novim oznakama postepeno početi da se pojavljuju u prodaji.

Očekuje se da će oznake na pneumaticima u budućnosti biti dodatno proširene, pa će se na njima naći i podaci o stepenu habanja guma (abrazija), kao i pređena kilometraža (radni vek pneumatika na putu). Odluka o tome je već doneta, ali će se na njenu primenu sačekati još neko vreme pošto tek treba da se utvrde metode testiranja.

Pumpanje guma azotom
Pumpanje guma azotom
Prethodni tekst
Nokian Powerproof i Wetproof - za bezbrižnu letnju vožnju
Nokian Powerproof i Wetproof - za bezbrižnu letnju vožnju
Sledeći tekst