Bezbednost u saobraćaju - saveti pred polazak na letovanje

Saveti pred polazak na letovanje

Bezbednost u saobraćaju - saveti pred polazak na letovanje

Iako su temperature prethodnih dana već postale tropske, leto je za stanovnike severne Zemljine polulopte zvanično počelo 21. juna. Sa dolaskom leta počinje i sezona godišnjih odmora koje neki još uvek planiraju, a neki se već uveliko kupaju u moru ili odmaraju na planini. Za one koji tek treba da krenu na putovanje sa svojim četvorotočkašem, spremili smo nekoliko saveta kako se što bolje pripremiti da put protekne bezbrižno, a letovanje bude pravo uživanje.

U jednom od prethodnih tekstova smo naveli nekoliko saveta pred polazak na godišnji odmor u zimskoj sezoni, a sada ćemo ovu listu proširiti s obzirom na razliku u sezoni.

Priprema automobila za putovanje nije posao koji je pametno ostaviti za dan pred polazak na put. Naša je preporuka je da obavezno uradite servis koji podrazumeva zamenu ulja i filtera. Ukoliko utvrdite i da postoji neki kvar ili da se tokom vožnje “nešto čuje”, biće potrebno vreme da se to ispravi, a s obzirom da su gužve kod automehaničara uobičajene za ovaj period, ne možete znati koliko će vam vremena biti potrebno da se kvar sanira. Zato proverite ispravnost automobila na vreme, nemojte dozvoliti da vam takva banalnost stvara stres i pokvari odmor.

Ispravno funkcionisanje klima uređaja u automobilu predstavlja još jednu bitnu stavku kod pripreme za putovanje. Pored toga što povećava komfor tokom vožnje za sve putnike, prijatna temperatura u automobilu utiče i na koncentraciju i motoriku vozača. Preporučujemo da jednom godišnje proverite, i po potrebi dopunite, nivo freona u sistemu, jer je upravo to jedan od glavnih uzroka otkazivanja kompresora klime. Takođe, ukoliko primetite neprijatan miris u kabini automobila potrebno je da očistite ili, još bolje, zamenite filter klime koji služi za prečišćavanje vazduha koji kroz klimu ulazi u automobil.
Savet: preporučuje se da nakon upotrebe klime u vozilu podignete temperaturu ili pojačate ventilator klime kako bi se filter osušio. Na filteru koji nekoliko puta ostane vlažan počeće da se stvara buđ pa su i neprijatni mirisi zagarantovani.

Ispravnost klima uređaja

U zavisnosti od zemlje u koju planirate da putujete biće vam potrebna različita dokumenta. Ukoliko putujete u neku od zemalja Evropske unije zeleni karton vam neće biti potreban, međutim bitno je da ne zaboravite i zemlje kroz koje prolazite, pa će vam ukoliko putujete recimo u Grčku, za Makedoniju biti potreban zeleni karton.

Za koje zemlje TREBA zeleni karton?
Makedonija i dalje zahteva zeleni karton za ulazak u državu, dok je za Bosnu i Hercegovinu on od skora UKINUT. Pored Makedonije zeleni karton vam je potreban ako putujete u Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Tursku, Izrael, Iran, Albaniju, Tunis i Maroko.

Zeleni karton
Voda bolje hladi motor nego antifriz
, te je zato tokom leta bolje imati veći procenat destilovane vode u motoru, dok je zimi poželjna veća koncentracija antifriza. Dosipanje tečnosti za hlađenje nije neophodno raditi češće nego što je preporučeno servisnim intervalima. Ukoliko postoji potreba za čestim dolivanjem to je znak da postoji neki problem sa sistemom hlađenja ili motorom i savetujemo da posetite vašeg servisera.

Za bezbednu vožnju tokom putovanja potrebno je da imate odgovarajuće pneumatike. Naša preporuka je da tokom letnjeg perioda ne rizikujete sa vožnjom na zimskim, već da radi vaše, a i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, montirate letnje gume. Minimalna dozvoljena dubina šare za letnje pneumatike iznosi 1,6mm, međutim za bezbedno putovanje i pravilno izbacivanje vode preporučuje se da dubina šare bude između 2 i 4mm.

Kada je u pitanju bezbednost tokom samog putovanja, skrenućemo vam pažnju na sledeće stvari:

Zakonski neophodna oprema tokom vožnje u Srbiji je prva pomoć, sigurnosni prsluk i trougao, sajla ili uže za vuču, rezervni točak i Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Napominjemo da u slučaju putovanja u inostranstvo proverite kakve su zakonske obaveze u tim zemljama, jer su recimo u Hrvatskoj i Sloveniji obavezne rezervne sijalice (osim ksenona), dok je protivpožarni aparat obavezan u Grčkoj, Bugarskoj i Mađarskoj.
– Prema poslednjim izmenama Zakona o saobraćaju u Srbiji obavezno je vezivanje pojasa na svim sedištima u vozilu.
– Ukoliko idete na duža putovanja ponesite dovoljno hrane i pića. Poželjno je napraviti kraću pauzu za osveženje nakon svaka 2 ili 3 sata vožnje.
Nemojte koristiti mobilni telefon tokom vožnje! Ne postoji ništa važnije tokom vožnje od bezbednosti vas, vaše porodice, ali i drugih učesnika u saobraćaju. Jedan trenutak nepažnje može vas skupo koštati.
– Poželjno bi bilo da imate neku vrstu putnog osiguranja u slučaju kvara automobila ili nezgode.
– U slučaju da vozite dete, obavezno proverite da li se i dalje vozi u sedištu koje je adekvatno njegovom uzrastu i na propisan način.

Godišnji odmor

Na samom kraju kada bezbedno stignete na željeno odredište želimo vam da zaboravite na obaveze, da se lepo odmorite i napunite baterije za predstojeće izazove.

Srećan put i siguran drum, želi vam servis Srdanov!

Reparacija alu felni Srdanov Novi Sad
Reparacija aluminijumskih (alu) felni
Prethodni tekst
Tubeless ventili
Tubeless ventili
Sledeći tekst