Tubeless ventili

Tubeless ventili

Tubeless ventili

Tubeless ventili predstavljaju veoma mali i relativno jeftin deo na vašem automobilu, koji je zapravo izuzetno bitan kada je u pitanju bezbednost i dugotrajnost gume. Uloga ventila je da održi pritisak u gumi, a preko njega je jedino moguće menjati i prilagođavati nivo pritiska u gumama. Kapica ventila takođe predstavlja bitan faktor, jer je ona čep koji sprečava da u ventil dopru prljavština i vlaga. Iz tog razloga je neophodno da kapica bude u dobrom stanju, tj. da nema oštećenja.

Razlika između tubeless i tubetype gume

Tubeless gume, za razliku od tubetype, nemaju unutrašnju gumu i pružaju veću sigurnost u vožnji, jer u slučaju da dođe do eventualnog probijanja neće naglo ispustiti vazduh. Vazduh se u tubeless gumama održava između felne i gume, te se u slučaju probijanja rupa ne povećava, a ispuštanje vazduha traje nešto duže (u zavisnosti od veličine rupe).

Danas gotovo svi automobili koriste tubeless gume, dok se tubetype gume koriste uglavnom za traktore, viljuškare i sl.

Tubeless ventili se najčešće prave od gume, međutim neretko se mogu sresti i aluminijumski i čelični.

Gumeni ventili se pod uticajem centrifugalne sile na većim brzinama savijaju i tako dolazi do smanjenja pritiska u gumama. Iz tog razloga se čelični tubeless ventili montiraju na UHP gume (ultra high performance – gume visokih performansi), mada se neretko ljudi odlučuju da ih montiraju i na “obične” gume. Čelični ventili se koriste za čelične felne, ali su prvenstveno namenjeni za aluminijumske felne zbog lepšeg izgleda. Mana čeličnih ventila je što ih je teže odvrnuti od gumenih, a ponekad se dešava i da usled retkog odvrtanja matica zapekne.

Gumeni tubeless ventili usled izloženosti spoljnim uticajima (kiša, sunce, sneg) vremenom propadaju, a ponekad može doći i do pucanja. Čak i u slučaju da tokom njihove upotrebe ne dođe do vidljivih oštećenja, preporurka je da se prilikom montaže nove gume stari ventil obavezno zameni novim (barem jednom godišnje). Ukoliko se oštećeni ventili ne zamene, prilikom postavljanja novih guma može doći do gubitka pritiska i oštećenja nove gume, što ne podlaže reklamaciji jer nije obuhvaćeno garancijom proizvođača guma.

Preporuka je da se i u slučaju kada se guma skida sa felne stari ventil zameni novim, jer prilikom demontaže može doći do oštećenja ventila.

Vrsta ventila u nekim zemljama regulisana je zakonom

U zemljama Evropske unije zakon propisuje obaveznu upotrebu metalnih (čeličnih ili aluminijumskih) ventila u kombinaciji sa UHP gumama, ali ih takođe vezuje i za indeks brzine Y (i veće). Ukoliko se utvrdi da je uzrok eventualne nezgode na putu pucanje ventila, pa samim tim i naglo ispuštanje vazduha iz gume, u određenim slučajevima predviđa se krivična odgovornost.

Ukoliko vam je potrebna usluga zamene tubeless ventila možete je obaviti u našem servisu. Kako bi izbegli gužve i čekanje pozovite nas na 021/ 400 300 ili kontaktirajte putem e-maila (info(at)autogumesrdanov.rs) i zakažite svoj termin, svakog radnog dana od 08:00 do 18:00 i subotom od 08:00 do 14:00 časova.

Saveti pred polazak na letovanje
Bezbednost u saobraćaju - saveti pred polazak na letovanje
Prethodni tekst
Pritisak u gumama
Koliki treba da bude pritisak u gumama?
Sledeći tekst