Optika/reglaža (centriranje) trapa

Optika reglaza geometrija trapa novi sad

Optika/reglaža (centriranje) trapa

Da li vam u toku vožnje auto vuče u levu ili desnu stranu? (Ovo možete proveriti tako što ćete tokom vožnje na kratko pustiti volan).

Da li vam je volan tokom pravolinijske vožnje u neispravnom položaju?

Da li vam gazeći sloj vaših guma izgleda čudno?

Ukoliko je vaš odgovor na bilo koje od ovih pitanja potvrdan, znači da postoje velike šanse da vam poravnanje točkova nije pravilno i da je potrebno da uradite optiku (centriranje) trapa.

 

Šta je trap i čemu služi?

Pod trapom se podrazumeva čitava suspenzija vašeg automobila. Gume, kugle, ležajevi, amortizeri, osovine, sve ovo spada u trap i sve to utiče na vašu sigurnost i vožnju. Ceo ovaj sistem služi kako bi amortizovao neravnine na putevima, omogućio skretanje i gibanje vozila u cilju udobne vožnje i, najbitnije od svega, obezbeđuje bezbedno kretanje vozila po putu.

Međutim, mnogobrojne rupe na putevima, ležeći policajci i vožnja po zemljanim putevima dovode do truckanja i drmanja i neki od pokretnih delova trapa (ležajevi, amortizeri, kugle) vremenom stradaju. Neke od posledica oštećenog trapa mogu biti veoma ozbiljne, poput gubitka kontrole nad vozilom tokom vožnje.

Prvi simptomi koje možete osetiti u slučaju kada vozilo ima problema sa trapom jeste da vuče na jednu stranu tokom vožnje, da se neuobičajeno trese ili da osećate neprijatno lupkanje prilikom prelaska preko neravnina na putu. U bilo kojoj od ovih situacija treba proveriti trap i ukoliko se ukaže potreba uraditi optiku (centriranje) trapa.

sta je trap i cemu sluzi

Šta je optika (centriranje) trapa?

Centiranjem trapa se omogućava pravilno prijanjanje točkova za podlogu kao i da su oni međusobno paralelni. Kao rezultat ovog podešavanja dobija se duža trajnost pneumatika i bolje i preciznije držanje pravca tokom vožnje.

 

Kako izgleda proces centriranja trapa?

Proces centriranja trapa se izvodi tako što se sa specijalnim uređajima koji se montiraju na točkove obavlja slanje informacija računaru o nagibu, rasponu i zaturu točkova.

NAGIB predstavlja ugao između točka i normale na horizontalnu ravan, gledano sa prednje strane vozila. U slučaju ako točkovi naginju na spolja ili na unutra, dolazi do neravnomerne potrošnje gazećeg sloja, što je vidljivo na njihovim rubovima. U slučaju kada je nagib točkova na istoj osovini različit, vozilo može da vuče u jednu stranu. Kod velikog broja vozila sa prednjom vučom ne postoji mogućnost podešavanja nagiba, već on ukazuje da je neki od delova sistema oslanjanja iskrivljen i da mu je neophodna zamena.

nagib

RASPON i nagib su međusobno povezani, jer u slučaju kada se menja nagib menja se i raspon. Ukoliko posmatramo odozgo, raspon (konvergencija) točkova predstavlja ugao koji točkovi zaklapaju sa centralnom osom vozila. U slučaju kada je raspon pozitivan, točkovi su “zatvoreni” odnosno zakrenuti jedan prema drugom. Kada je raspon negativan, točkovi su “negativni” tj zakrenuti jedan od drugog. Nepravilno podešeni rasponi dovode do pogrešnog položaja volana tokom vožnje, a najčešće dovode i do preteranog trošenja gazećeg sloja gume.

raspon

ZATUR predstavlja ugao između ose amortizera i normale na horizontalnu ravan. Zatur nema uticaja na trošenje guma, ali ima izuzetno veliki uticaj na upravljanje vozilom. Zbog toga nepravilne vrednosti zatura dovode do nestabilnosti i smanjenje upravljivosti vozilom, posebno kada se vozilo kreće u krivinama. Nejednak zatur dovodi do zanošenja u stranu, dok je idealna vrednost zatura pozitivna u rasponu od 3 do 5 stepeni.

 

Kada treba uraditi centriranje trapa?

– Kada se menja neki od delova sistema oslanjanja,
– U slučaju montiranja novih guma,
– Posle pređenih 10.000 – 12.000 km (ili jednom u toku godine),
– U slučaju oštećenja trapa koji je nastao kao posledica jakog udarca u rupu, ivičnjak i sl.
– Kada tokom vožnje vozilo ima tendenciju da vuče u levu ili desnu stranu,
– Ukoliko primetite intenzivno trošenje guma po bokovima,
– Kada vam u vožnji volan ne stoji u osi.

 

Zbog čega je optika (centriranje) trapa važna?

Centriranje trapa poboljšava ponašanje vozila na drumu i povećava sigurnost tokom vožnje. Pravilno centiranje trapa smanjuje potrošnju i habanje guma, a samim tim produžava i njihov vek trajanja, poboljšava performanse guma i doprinosi uštedi goriva.

Pored toga, centriranjem trapa ćete poboljšati ponašanje vozila na drumu i povećati kako svoju, tako i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju, jer će se smanjiti vučenje u stranu i zanošenje vozila.

U našem servisu možete uraditi optiku (centriranje) trapa na najsavremenijim uređajima. Više informacija i cenovnik možete pogledati OVDE.

Kloniranje senzora za merenje pritiska u gumama img
Kloniranje senzora za merenje pritiska u gumama
Prethodni tekst
Izdvojeno iz ponude letnjih guma
Izdvajamo iz ponude letnjih guma
Sledeći tekst