Oznaka M+S na gumama - šta znači i da li su to gume za sve sezone?

Oznaka M+S na gumama - šta znači i da li su to gume za sve sezone?

Oznaka M+S na gumama - šta znači i da li su to gume za sve sezone?

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo od strane naših klijenata jeste “da li su M+S gume za sve sezone?” U ovom tekstu ćemo pokušati da razjasnimo šta zaparvo znači oznaka M+S i na kojim je sve gumama možemo sresti.

Šta su All-season gume?

Počećemo od All-season guma, pošto ljudi upravo ovu vrstu guma najčešće vezuju za pojam M+S.

Dakle, All-season gume (gume za sve sezone) su model guma koji bi u teoriji trebalo da funkcioniše podjednako dobro i u zimskim i u letnjim uslovima. Međutim, da li je to zaista tako?

Prema rezultatima raznoraznih testiranja pneumatici za sva godišnja doba nemaju vrhunske performanse u karakterističnim letnjim uslovima, niti imaju vrhunske performanse u karakterističnim zimskim uslovima. Takođe, preporučljivo ih je izbeći u slučaju da živite u oblasti gde zime znaju da budu oštre i nepredvidive po pitanju količine snežnih padavina. Ukoliko ih vozite isključivo u gradskim uslovima one mogu predstavljati kompromisno rešenje. Generalno gledano All-season gume su sličnije zimskim gumama u pogledu dizajna, dugotrajnosti i kočenja na suvom kolovozu.

Ono što vozači u Srbiji vide kao najveću prednost guma za sve sezone jeste činjenica da neće morati da kupuju dva seta pneumatika za zimsku i letnju sezonu. Međutim, ukoliko posmatramo dugoročno ova odluka može biti i pogrešna s obzirom na nepredvidive vremenske uslove poslednjih godina, veće habanje tokom godine, kao i mnoge prednosti po pitanju performansi i bezbednosti koje nose specijalizovane gume.

Razlike između tipova guma

Šta znači oznaka “M+S”?

Iza oznake M+S kriju se dve reči engleskog porekla, MUD što znači blato i SNOW što znači sneg. Dakle, M+S pneumatici su zapravo ZIMSKI pneumatici koji su specijalno razvijeni za poboljšano ponašanje automobila u blatnjavim uslovima i na čvrstom ili otopljenom snegu. Takođe, oznaka M+S se odnosi i na konstrukciju dezena guma koje imaju karakteristične blokove lamela koji su odaljeni jedni od drugih više nego u slučaju kod letnjih pneumatika.

Ukoliko pneumatici pored oznake M+S imaju i znak planine sa tri vrha i snežne pahulje u njoj, to znači da su namenjeni za korišćenje i u teškim snežnim uslovima.

Oznaka m+s na gumama

Zbog čega dolazi do zabune?

Do zabune najčešće dolazi iz razloga što pojedini pneumatici za sve sezone pored “All-season” oznake (koju MORAJU imati) imaju i simbol M+S. To znači da su oni zadovoljili propisane standarde kada je u pitanju vožnja po blatu i snežnim uslovima. Prostije rečeno zimska guma koja nosi oznaku M+S nije guma za sve sezone, dok neki pneumatici za sve sezone mogu nositi i oznaku M+S.

Na sledećem grafiku prikazane su performanse guma u različitim temperaturnim uslovima:

Performanse guma u različitim temperaturnim uslovima

Da li se zimske gume mogu i trebaju voziti leti?
Da li se zimske gume mogu (i trebaju) voziti leti?
Prethodni tekst
Nokian weatherProof
Nokian WeatherProof - izvanredna guma za sve sezone
Sledeći tekst