Kako dezinfikovati automobil tokom epidemije korona virusa

Dezinfekcija automobila tokom epidemije korona virusa img

Kako dezinfikovati automobil tokom epidemije korona virusa

Dezinfekcija kabine automobila u vreme epidemije korona virusom predstavlja jednu od mera da zaštitite kako svoje, tako i zdravlje osoba koje se voze sa vama. Najbolji način da dezinfikujete unutrašnjost vašeg automobila jeste klasično čišćenje (pranje), koje bi trebalo raditi češće i detaljnije nego inače. Međutim, dezinfekciju je potrebno izvršiti tako da ne oštetite neke od delova enterijera i površina automobila.

Zašto je bitna dezinfekcija kabine automobila?

Iako se još uvek dosta toga ne zna kada je u pitanju korona virus, ono što sigurno znamo jeste da je najveći rizik od prenošenja virusa preko kapljica zaražene osobe i da virus ostaje aktivan na određenim površinama čak i po nekoliko dana.

Automobil nam sigurno nije na prvom mestu kada razmišljamo o sopstvenom zdravlju, međutim trebalo bi više voditi računa o dezinfekciji istog, s obzirom da u njemu svakodnevno provodimo dosta vremena. Loše navike ne samo što mogu da naštete nama, već mogu biti i uzrok pojedinih kvarova na vozilu (npr. klima ili ventilacioni sistem).

sta je optika trapa i cemu sluzi

Šta treba koristiti za dezinfekciju automobila?

Pre svega, bitno je napomenuti da je u automobilu nemoguće stvoriti uslove da bude “čisto kao u apoteci”. Napolju dodirujete razne stvari, te preko ruku, obuće i odeće unosite razne stvari u kabinu, tako da je jednostavno nemoguće da uvek bude čisto.

Najsigurnije sredstvo za dezinfekciju je medicinski alkohol u koncentraciji od 60% do 70%. Alkohol je manje više bezbedan za većinu materijala u kabini, mada se može desiti da izazove promenu boje kod nekih vrsta plastike. Naša preporuka je da alkohol ne prskate direktno na površine koje brišete, već na mikrofiber krpu ili ubrus kojim ćete brisati.

Ukoliko vam alkohol nije pri ruci, sapun i voda takođe mogu obaviti dobar posao kada je u pitanju čišćenje i dezinfekcija određenih površina. Međutim, vodite računa da ne koristite previše vode i sapunice pogotovo tokom čišćenja sedišta, kako višak vode ne bi prodreo do unutrašnjosti platna i počeo da stvara buđ.

Sa druge strane ukoliko posedujete kožna sedišta, sigurno znate da ona zahtevaju posebnu vrstu nege. Napomenućemo samo da kožna sedišta generalno sadrže određen zaštitni sloj koji može da podnese alkohol. Ipak, ako preterano koristite alkohol taj zaštitni sloj će se više trošiti i koža će početi da se isušuje. Naravno, koža se može tretirati predviđenim sredstvima za njeno održavanje i tako ostati i “sveža” i dezinfikovana.

Na koja mesta obratiti pažnju prilikom dezinfekcije?

  1. Obruč volana, posebno tačke naznačene na slici
  2. Spoljne i unutrašnje kvake
  3. Prekidači za podizanje prozora, kao i ručice za brisače i žmigavce
  4. Pojas, ali i njegov priključak
  5. Ručica menjača, čak iako je automatik
  6. Multimedijalni ekrani (radio, navigacija…) i dugmići na kontrolnoj tabli
  7. Okvir retrovizora

Mesta koja treba dezinfikovati

Koja sredstva ne treba koristiti za dezinfekciju?

Savetujemo da ne koristite proizvode i rastvore napravljene na bazi sredstava sa hlorom, hidrogenom ili varikinom, jer mogu dovesti do oštećanja prebrisanih površina. Ukoliko bi se dovoljno razblažili hidrogen ili varikina možda i ne bi napravili štetu, ali je pitanje da li su dovoljno efikasni u suzbijanju virusa, tako da vam svakako ne preporučujemo da ih koristite.

Iako je asepsol dobro zaštitno sredstvo kada su u pitanju bakterije i gljivice, kao i određe vrste virusa, istraživanja su pokazala da ne predstavlja zaštitu kada je u pitanju virus COVID-19. Takođe, rakija, vodka i druga alkoholna pića nisu ni približno efikasna u borbi protiv korona virusa, te ne preporučujemo da ih koristite kao zamenu za medicinski alkohol.

Zaključak

Kako je pranje ruku u ovom momentu najvažniji preventivni korak u suzbijanju korona virusa, pre početka vožnje operite ruke gelom za suvo pranje ruku ili ih dezinfikujte nekim sredstvom na bazi alkohola. Takođe, bilo bi dobro da što češće dezinfikujete kabinu automobila, pogotovo mesta koja smo naveli u tekstu kako bi smanjili rizik od infekcije korona virusom.

Srdanov - Vianor članstvo kao sinonim za kvalitet
Srdanov - Vianor članstvo kao sinonim za kvalitet
Prethodni tekst
Izdvajamo iz ponude zimskih guma (2020/2021)
Izdvajamo iz ponude zimskih guma (2020/2021)
Sledeći tekst