Kazne za neočišćen sneg sa stakala vozila

Kazne za neočišćen sneg sa stakala vozila

Kazne za neočišćen sneg sa stakala vozila

Rano jutro pola 6, svakog dana putuje... Većini su poznati uvodni stihovi pesme Novih fosila, ali kad na ove lepe stihove dodamo sneg ili led koji treba očistiti sa vašeg automobila u ranim jutarnjim satima pre nego što krenete na posao (ili putovanje), nikome nije do pesme. No, to su problemi sa kojima se suočavamo ovih dana i koji bi mogli skupo da nas koštaju ukoliko ovu “jutarnju gimnastiku” ne uradimo ispravno.

Novi Sad prekriven snegom

Neretko se dešava da tokom zimskih dana na putevima srećemo automobile sa neočišćenim staklima ili nagomilanim snegom na krovu, jer vozači nisu imali vremena ili volje da odmrznu i očiste automobil kako treba. Međutim, ukoliko se takvo vozilo uključi u saobraćaj ne samo da predstavlja opasnost po bezbednost u saobraćaju, već je to i prekršaj kojim je propisana novčana kazna.

Ukoliko se uključite u saobraćaj, a da prethodno niste očistili sneg ili led sa svojih stakala, to vas može koštati 5.000 dinara. Istu kaznu možete očekivati za zavejane registarske tablice i svetla. Stvari se mogu dodatno zakomplikovati, a visina kazne biti znatno veća ukoliko sa neočišćenim vozilom izazovete saobraćajnu nezgodu. To vas može koštati od 5.000 do 18.000 dinara.

Podsećamo da su prema zakonu od 1. Novembra do 1. Aprila zimske gume obavezne ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Kazne za nepoštovanje ovih propisa iznose od 6.000 do 20.000 dinara, dok za pravna lica kazne mogu biti od 100.000 pa do čak 800.000 dinara. Takođe, u slučaju da vozilo koje ne poseduje zimske pneumatike izazove saobraćajnu nezgodu, a uslovi to zahtevaju, predviđene su kazne zatvora do 45 dana.

Vožnja sa nedovoljno očišćenim staklima predstavlja opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju, jer značajno smanjuje vidljivost tokom vožnje. Najugroženiji su u ovom slučaju pešaci, jer je siluetu pešaka (ili bicikliste bez osvetljenja) gotovo nemoguće uočiti čak i kroz tanak sloj leda na vetrobranskom staklu.

Neočišćen automobil

Dodatan problem predstavlja neočišćen sneg sa krovova automobila koji se usled kočenja može sručiti na vetrobransko staklo i u potpunosti zakloniti pregled vozača. U takvoj situaciji može doći do panične reakcije vozača koja može izazvati saobraćajnu nezgodu. Takođe, sneg sa krova automobila se tokom vožnje iz raznih razloga može razleteti i pasti na druga vozila te izazvati reakcije koje bi mogle završtiti udesom.

Dakle, iako čiščenje automobila po temperaturama ispod nule nikome nije omiljeni vid jutarnje gimnastike naša preporuka je da ipak izađete iz kuće par minuta ranije, upalite automobil i očistite sneg dok se motor zagreje. Nešto što nikako ne biste trebali da uradite kako bi skratili ovaj postupak je da polijete automobil vrućom vodom jer toplo-hladni šok može oštetiti stakla i lak, a može doći i do ponovnog zamrzavanja.

Oznake na gumama i EU nalepnica
Oznake na gumama i EU nalepnica
Prethodni tekst
Vrste šara na gumama
Vrste šara na gumama
Sledeći tekst