Lišće na putu - opasno kao led!

Lišće na putu - opasno kao led!

Lišće na putu - opasno kao led!

Miholjsko leto koje već danima traje na području cele Srbije, stvorilo nam je osećaj da se i dalje vozimo u letnjim uslovima. Međutim, treba biti oprezan, jer je jesen godišnje doba u kome vreme može preko noći da se promeni. Nekoliko saveta o tome kako najbolje pripremiti vaše vozilo za jesen možete pročitati na sledećem linku.

Mnogi vozači verovatno još uvek ne razmišljaju o prelasku na zimske pneumatike, iako su od 1. novembra oni obavezni u slučaju kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Iako deluje da snega i leda neće biti skoro, imajte na umu da i jesen ima svoje zamke, a jedna od njih je lišće. Možda na prvi pogled deluje bezazleno i bezopasno, međutim ukoliko tokom vožnje naiđete na nešto veću količinu lišća na kolovozu ono može biti itekako opasno, naročito kada je vlažno jer tada postaje veoma klizavo.

Put prekriven lišćem

Rezultati uporednog testiranja kočenja po vlažnom asfaltu i asfaltu prekrivenom natopljenim lišćem, koje je sprovela ekipa emisije SAT plus, pokazali su da je lišće drastično pogoršalo situaciju i praktično onemogućilo normalno kočenje. Tačnije, automobil se klizao po lišću slično kao po blatu ili poledici, i do zaustavljanja prešao gotovo tri puta duži put nego na suvom ili vlažnom asfaltu. Ono što je takođe bitno napomenuti jeste da su tokom ovog testiranja korišćeni letnji pneumatici, kako bi se svima koji zbog blage jeseni još uvek ne razmišljaju o stavljanju zimskih guma pokazalo koliko lišće može biti opasno.

Dakle, ukoliko krećete na put i unapred znate da postoji opasnost od poledice sigurno je da ćete voziti sporije i prilagoditi se uslovima na kolovozu. Problem nastaje onda kada se naiđe na led, a ne znate da ga ima. Isti slučaj važi i kada je u pitanju lišće, jer mokro lišće ili led ne prave razliku što se tiče uslova vožnje. Zato povedite računa, pogotovo ukoliko vozite po nekom, naizgled idiličnom, krivudavom putu kroz šumu, jer se vrlo lako može desiti da izgubite kontrolu nad vozilom ukoliko neprilagođenom brzinom naletite na nagomilano natopljeno lišće.

Kratak video o tome koliko je opasna vožnja po mokrom lišću, možete pogledati na sledećem linku:

Izvori: SAT plus

Šta je akvaplaning?
Šta je akvaplaning?
Prethodni tekst
Nokian Snowproof - odlican pneumatik za promenljive zimske uslove
Nokian Snowproof - odličan pneumatik za promenljive zimske uslove
Sledeći tekst