NOVO - Optika trapa sa 3D-HD tehnologijom

Optika trapa sa novom 3D-HD tehnologijom

NOVO - Optika trapa sa 3D-HD tehnologijom

U jednom od naših prethodnih tekstova smo objasnili šta je optika trapa (često ćete čuti i reglaža ili centriranje trapa), kada ju je potrebno uraditi i zbog čega je ona važna. U tekstu koji je pred vama prisetićemo se kako se optika trapa nekada radila, a takođe ćemo i predstaviti najnoviji 3D-HD sistem sa kojim od skora možete uraditi centriranje trapa u našem servisu.

Početkom 80-ih godina prošlog veka predstavljen je prvi sistem centriranja trapa koji je mogao da izmeri ugao koji zadnji točkovi prave sa kontaktnom površinom i tako obezbedi informaciju o pravcu kretanja zadnjih točkova. Taj sistem je kasnije nazvan i “linija potiska”. Pored centralnog poravnanja koje se do tada koristilo za centriranje točkova, tehničari su uz pomoć linije potiska po prvi put uspeli da potpuno “isprave volan” i tako produžen životni vek pneumatika. Međutim, problem je bio što većina automobila iz tog perioda nije imala podesiv zadnji trap što je i dalje izazivalo probleme kod stabilnosti vozila.

Poravnanje točkova - linija potiska

Kako je rasla popularnost vozila koja imaju podesiv zadnji trap i sistem prednje vuče uporedno se razvijalo i centriranje na osnovu linije potiska. Merenje i prilagođavanje zadnjeg trapa podešavalo je liniju potiska sa geometrijskim centriranjem vozila. Na taj način volan je poravnat, a prednji trap je podešen na osnovu prethodno postavljene linije potiska zadnjeg trapa. Totalnim poravnanjem sva četiri točka produžen je životni vek guma i povećana je stabilnost vozila na drumu.

Novi 3D-HD sistem za centriranje trapa

DWA3500 je novi 3D sistem za optiku trapa kod automobila i lakih komercijalnih vozila sa potpuno redizajniranim i unapređenim softverom sa kojim se vrši detekcija nepravilnosti na trapu. Softverski sistem vodi korisnika kroz sve operacije poravnanja (raspon, nagib, zatur), dok 3D tehnologija detektuje sve parametre poravnanja kao što su prečnik točkova, eventualno izduvane gume, međuosovnisko rastojanje i dijagonala radi prepoznavanja oštećenja usled udaraca.

DWA3500 CEMB 3D-HD
Neke od glavnih inovacija su:

– Mogućnost podizanja vozila dizalicom koja se nalazi između navoznih staza što omogućava lakši pristup delovima trapa,
– Prikupljanje podataka pomoću dva seta senzora, što je naročito praktično kod vozila poluteretnog programa (dužih vozila),
– Navozne staze dizajnirane tako da je moguće izvršiti pregled i reviziju iz svih uglova.

Ono što takođe karakteriše ovaj sistem jeste novi način rangiranja vozila koji omogućava brz i jasan izbor različitih vozila. Baza podataka od proizvođača koja za sada sadrži preko 55.000 modela automobila, a koju proizvođač kontinuirano dopunjuje.

Kategorizaciju vozila i cenovnik za uslugu optike trapa možete pogledati na sledećem linku.

Koliki je životni vek guma?
Koliki je životni vek guma?
Prethodni tekst
Srdanov - Vianor članstvo kao sinonim za kvalitet
Srdanov - Vianor članstvo kao sinonim za kvalitet
Sledeći tekst